Felhasználónév:
Jelszó:
 
 
Elfelejtette a jelszavát?
TERMÉK GYORSKERESÉS
0 termék - 0 Ft

 

Az Ön kosara üres.

 

Milyen edények használhatóak indukciós főzőlaphoz?

2016. június 14. 1 komment

Egyre több vásárló dönt úgy, hogy a nagy főzési szabadságot jelentő Electrolux indukciós főzőlapot vásárol, például gáztűzhely helyett. Az indukciós főzőlap gyors, gyönyörű, könnyen tisztítható, de oda kell figyelni az edényválasztásra. Nézzük a tudnivalókat!

Az indukciós főzőlapon szinte tüstént  elkészülnek a fogások. A gyorsaság annak köszönhető, hogy az indukciós főzőzónáknál erős elektromágneses mező az edényben nagyon gyorsan termel hőt.

A mágneses mező létrejöttéhez azonban nem minden edényfajta megfelelő. Fontos, hogy a  főzőedény alja minél vastagabb és laposabb legyen.

Megfelelő az öntöttvas, az acél, a zománcozott acél, a rozsdamentes acél edények és a többrétegű edényaljak. Nem megfelelő viszont az alumínium, a réz, a sárgaréz, az üveg, a kerámia és a porcelán edények. Ha indukciós főzőlapra váltunk például gáztűzhelyről, át kell gondolni, melyik állandó fogásunkat miben fogjuk elkészíteni. A jénai tálban készített rizsköretet tehát váltsuk ki az öntöttvas lábasos elkészítési móddal -nemcsak gyorsabban párolódik a rizs, de teltebb, jobb ízt is kapunk!

Az indukciós főzőlap energiatakarékos üzemeltetéséhez érdemes mindig fedőt tenni az edény tetejére. Azzal is energiát takarítunk meg, ha a főzőedényt már elindítás előtt rátesszük a főzőzónára. A maradékhő használató az étel melegen tartására vagy felolvasztására is.

  Összesített értékelés: 2.1    Értékelje Ön is ezt a bejegyzést!

Hozzászólások

Mist - 2016. december 1.

Kb 2 éve használunk indukciós tűzhelyet (Elektrolux). Vannak előnyei, hátrányai: Előnyei: sokkal keveseb energiát használ fel, (~50%), nagyon gyorsan felmelegíti az ételt (pl, 4 liter víz tésztához turbó fokozaton 2 perc) Hátrányai: csak mágnesezhető anyagú edény használható, minél vastagabb a fenékrész annál jobb. A saválló (18% króm, 10% nikkel) edény anyaga mágnesezhető ugyan, de sajnos a hővezetése nagyon rossz! Ezért építenek a fenékrészbe jó hővezető aluminium lapokat, hogy szétvigye a hőt. Forr a víz benne, de az oldala hideg! Másként fő az étel benne, mint egy acéllemez zománcos lábasban a "spór"-on! Ha turbó (burst) fokozatra (9 után P) kapcsolunk, azonnal megjelennek a fenékrészen a víz alján az apró légbuborékok. És mosogatás közben apró matt krátereket látunk az edény fenekén (belül), amit ezek a hirtelen felforrósodó apró buborékok felrobbanása mart ki. Ez a kavitáció jelensége. Csak lecsiszolni lehet a nyomokat. Nagyon nehéz a hőfokszabályozót jól beállítani, folyton résen kell lenni, mert a gyors főzéshez 8-as kell pl. de 5 perc múlva minden kifutott.

 

Szóljon hozzá Ön is!


AJÁNLOTT TERMÉKEINK

EHH6240ISK elektromos főzőlap
75 900 Ft