Email cím:
Jelszó:
 
 
Elfelejtette a jelszavát?
TERMÉK GYORSKERESÉS
0 termék - 0 Ft

 

Az Ön kosara üres.

 

Így varázsold ismét csillogóvá az edények alját

2015. július 2. 0 komment

A nyári lekvár főzési lázban gyakran előfordul, hogy a fazék aljára odakap a lekvár. Nézzük hogyan távolítsuk el percek alatt!

Ha kímélni szeretnénk magunkat és környezetünket, válasszunk a hagyományos módszerek közül.

1. A majdnem mindenre jó szódabikarbóna.

Ha még a mosogatás után sem tűnt el a fazékból a ráégett maradék fogjunk egy nagy adag szódabikarbónát (legyen tényleg jókora adag, hogy belepjen mindent), szórjuk az égett részekre és öntsünk rá kb. 2 ujjnyi vizet, majd tegyük fel a tűzhelyre melegedni.

Ahogy melegszik a helyzet a fazék alján, úgy fog felpezsdülni a víz is és a szódabikarbóna szinte varázsütésre feloldja a makacs foltokat.

Pár perc forralás után hagyjuk lehűlni a vizet (ekkor a szódabikarbóna ismét kikristályosodik). Ilyenkor akár már az ujjainkkal is eltávolíthatjuk az odakozmált gyümölcs és cukor maradékokat.

Különösen makacs esetekben a szódabikarbóna tetejére önts óvatosan egy jó adag ételecetet, és hagyd, hogy a kémia dolgozzon, majd öblítsd ki hideg vízzel. A szódabikarbóna és az ecet reakciója során oxigén keletkezik, ami villámgyorsan fellazítja kozmás részeket

2. Só. Csak semmi extra.

Ha esetleg nem lenne kéznél szódabikarbóna, akkor ott a só…, ami minden háztartásban akad. A művelet nem változik sokban. Tegyél az égett részekre sót, hagyd „dolgozni”, majd önts rá vizet, forrald fel gyorsan, majd mosd el hideg víz alatt. És már kész is. Ugye tényleg semmi extra?

3. Hamulúg

A grillezés után ments ki némi hamut a grillsütőből (vagy gyűjtsd össze a hamut, akárhonnan, ahol szembe jön veled), majd szórd be vele macerás részeket. Ezután önts rá 3-4 ujjnyi vizet, keverd össze (amíg egyenletes szürke színű lesz a folyadék) és forrald 10-15 percig kavargatás nélkül. Végül öntsd ki a fazékból a vizet.

Ha még így is marad némi feketeség az edény alján, akkor kapj elő egy szivacsot, amivel így már ripsz-ropsz végezni fogsz!

És egyet ne feledj! Mindezek a praktikák csak a fazékra vonatkoznak. A kerámia vagy indukciós tűzhelyeden ne próbálkozz súrolással, dörzsöléssel, mindig használd az erre a célra kialakított speciális eszközöket, hogy jövőre is partnered legyen a befőzésben.

  Összesített értékelés: 0.0    Értékelje Ön is ezt a bejegyzést!

Hozzászólások

Szóljon hozzá Ön is!


AJÁNLOTT TERMÉKEINK

EHF 6241 FOK elektromos főzőlap
75 500 Ft